Polievka z Rýdzika pravého na spôsob držkovej.

Včera som sa bol trochu pomotať v okolí môjho pracoviska po fajronte. Prešiel som neuveriteľnú plochu... cca 9m2... :-).. Vedel som kde mam ísť, a tak po ceste do auta som si len kusok odbehol a nazbieral za plné hrste krásnych rýdzikov pravých. TU


Ako chlapec si pamätám, ako starká pripravovala tieto huby na sporáku len úplne jednoduchým spôsobom. A to na suchej a rozohriatej platni na šporáku. Samozrejme lupeňmi hore, ktoré stačilo len posoliť, okoreniť, pripadne posypať drvenou rascou. Samozrejme. že som tento spôsob nevynechal ani ja a par rýdzikov skončilo na suchej panvici na spôsob našich starých materí.. Ja som sa však rozhodol pre polievku.
Je veľa spôsobov na prípravu polievok z rôznych druhov húb. Ja som sa rozhodol pre improvizáciu. Mix viacerých receptov a skúsenosti z kuchyne. Rozhodnutie padlo na niečo ako falošnú držkovú z tohto druhu huby so svojou špecifickou chuťou.



Postup prípravy spočinul v tom že som sa rozhodol spraviť zeleninový základ ako pod držkovú s tým rozdielom, že som začal smažiť ako prvú prerastenú slaninku, ktorú som pokrájal na kocky.





Kupujem slaninu od mäsiara zo Slovenska. Na jedenie je fantastická, ale na takýto účel ju treba ,,podmastiť,, domácou masťou nech to má viacej ,,šťavy,,




Rýdziky som poutieral vlhkou hubkou od nečistôt a pokrájal na pásiky.



Tie čo mali rovnomerný klobúčik a neboli deformované, skončili na panvici ako prvá pomoc pre oboch kuchárov, čo si práve zavadzali v našej malej kuchyni..
Pripravil som si zeleninu - mrkvu petržlen a zeler. Všetko som pokrájal na menšie kocky.




Ako sa mi smažila slaninka, tak som si pripravil aj nakrájal cibuľu.




Keď už slaninka začínala mať zlatistý nádych bolo treba pridávať zeleninu. Ako prvá mala tú česť vykúpkať sa v horúcej masti cibuľka.


Do tohto kúpeľa som dal jednu kocku zeleninového bujónu. Cele premiešal a nechal ešte dusiť do zlatista.




Postupne šla zelenina a po jej zatiahnutí aj huby. Každé pridanie suroviny sa dialo s odstupom času, aby zelenina pustila šťavu.



Ešte pred hubami šli koreniny ako mleté čierne korenie, domáca vegeta a červená mletá paprika od priateľov priamo z ručného spracovania v Maďarsku.




Celá konzistencia začínala mať okrem vône aj tu správnu farbu. A teraz už prišiel čas aj na pridanie húb, ktoré sa už isto tešili na skamarátenie sa s podusenou zeleninkou.




Po asi 15-20 minútach dusenia za občasného miešania som vyvar podlial horúcou vodou z kanvice a nechal prikryté na miernom ohni cca 20 minút. Po zaliatí konečného množstva vody, som pridal ešte stonky petržlenu a ligurčeku zo záhradky.




Po definitívnom dochutení som polievku odstavil. Nevydržal som, lebo cela kuchyňa voňala a aj napriek tomu, že druha kuchárka už sedela so spokojným výrazom na tvári, čo mala z nakŕmenia sa spolu so mnou jej fantastickým morčacím soté, tak som si z polievky jednoducho musel nabrať.. 
Priznám sa. A chcem zdôrazniť že naozaj neskromne. MŇAM...

Zoznam ingrediencii:

2 hrste na pásiky pokrájaných rýdzikov
2 mrkvy 
1 petržlen  
2 menšie cibule  
Zeler podľa chuti
Vegeta
 Soľ 
Mleté čierne korenie
 Rasca
 Zeleninový bujón








Komentáre

Obľúbené príspevky