Domáce medové cukríky
Priznám sa, že nie som veľkou milovníčkou cukríkov. Keď som ale natrafila na nete na recept na cukríky, tak sa mi v hlave začali krútiť myšlienky. Ako inak. Veď keď je časť našej zoologickej záhrady do 10 rokov pokope, tak stále zháňajú niečo sladké. A ja zas stále zháňam zdravšie alternatívy. Začala som "googliť" a prehodnocovať. Hlavne keď som natrafila na cukríky z medu, cukríky s kokosovým olejom, zázvorom a bylinkami. Pri najbližšej príležitosti som teda navštívila nášho obľúbeného včelára doplniť doma zásoby medíku, tri krát som sa nadýchla (asi, už si to presne nepamätám) a pustila som sa do toho.
Na "cukríkovanie" postačia úplne bežné suroviny. Tie moje prvé boli z medu, zázvoru a citrónovej šťavy. Potrebujete:
Verzia 1:
- šálku medu
- 4 polievkové lyžice citrónovej šťavy
- 1 polievkovú lyžiču nastrúhaného čerstvého zázvoru
- forma na cukríky ( alebo papier na pečenie)
- práškový cukor alebo kukuričný škrob na obalenie cukríkov (jasné, že ja som cukor nepoužila.. 😁)
.. a jednoduchý postup:
Pripravíme si panvicu s kvalitným povrchom - hlavne nelepivú.
Vlejeme med, citrónovú šťavu a pridáme nastrúhaný zázvor.
Cukríky necháme stuhnúť (mali by byť úplne tvrdé), vyklopíme z formy a obaľujeme v kukuričnom škrobe. Ideálne je nechať ich v miske so škrobom dlhšie, aby škrob pohltil "lepkavosť". Ešte ideálnejšie je ich po obalení v škrobe zabaliť do celofánu. Keďže nemajú v sebe žiadne stabilizátory, majú tendenciu zlepovať sa.
Uvádzaná trvanlivosť je cca 2-3 týždne, podľa mňa aj viac. Je ale dobré ich robiť podľa potreby. Napríklad pri chrípke, nádche, boľavom hrdle a podobne.
Tak na zdravíčko.. 😋
Verzia 2:
- 1 a 1/2 šálky medu
- šálka silného bylinkového čaju (pol šálky sušených byliniek zaliať horúcou vodou a lúhovať 20 minút), ja som použila bazu, mätu a šalviu
Postup:
- Med a čaj vylejeme na panvicu a pokračujeme ako vo verzii 1.. 😏
Rozdiel medzi verziami - tá prvá so zázvorom nie je veľmi vhodná pre deti, zázvor dosť štipká. Dá sa ale nahradiť napríklad škoricou, najemno rozdrvenými bylinkami, kakaom, pridať esenciálne oleje atď. Je ale rýchlejšie hotová, nepridáva sa voda, takže ju netreba odpariť a cukríky majú medovejšiu chuť.
Pri druhej verzii bola v hmote krásna vôňa bylinkového čaju, bolo ju treba ale dlhšie zohrievať, takže ju nakoniec prebila chuť skaramelizovaného medu a veľmi chýba osviežujúca chuť citrónu. Odporúčam zatiaľ teda verziu číslo jedna, kým nenájdem alebo nevymyslím verziu číslo 3.. 😄
Tak hor sa do kuchyne a experimentovať. Držím palce. A ak prídete na nejakú vychytávku, poprosím si info.. 😉
skusim to a vizerati dobre
OdpovedaťOdstrániťĎakujeme. Tešíme sa že sme inšpiráciou..
Odstrániť