Slimák slimák vystrč rožky.. dam ti maslo na parôžky.. A to doslova. Alebo: Ako sa mi podarila slimačia delikatesa u seba doma..

Za chvíľu to začne. Sezóna zberu slimákov je čoskoro za dverami. Áno.. čítate správne. Zber slimákov. Presne.. presne tak ako za mladých čias keď sme v škole zbierali pre súdruhov z Francúzka slimáky vo veľkom. Asi vedeli že prečo ich od nás berú. A ja som na to prišiel tiež.




Možno len pre silne žalúdky ale pre mňa a moje okolie to je delikatesa.. Ono samotná príprava je dosť zložitá a trvá relatívne dlho ale ak sa to podarí stoji to za to.



Ide o to že najdlhšie trvá samotne vyčistenie slimákov z vnútra. Ja to robím ich 5-9 dňovou hladovkou a každodenným umývaním. Robil som aj tak že som ich mal v ,,klietke" kde mali tymian a iné bylinky čim sa vlastne marinovali z vnútra  Chcem ale upozorniť že netreba zbierať menšie slimáky ako 3,5cm. Pri tých je predpoklad že už zniesli vajíčka a ostane po nich potomstvo.









Tak dobre skúsim aj recept. V krátkosti to zhrniem a postupne sa ku každému kroku vrátim. Tak že v skratke asi takto:

Používa sa len nožička zo slimáka. Ten sval. Varia sa v bujóne (vývare) pokiaľ nezmäknú cca 2-3 hodiny.  Plnku si urobíme z. masla, šalotky, petr. vňate, cesnaku, vývaru, čierneho mletého korenia a žemle... Šalotku korenie vňať cesnak na jemno posekáme a spravíme pastu spolu so žemľou namočenou vo vývare. Túto zmes čajovou lyžičkou vkladáme do umytých a v octe vyvarených ulít. Ako prvé ide lyžička pasty (bylinkové maslo). Doložíme uvarenú nohu slimáka a znovu vtlačíme pastu. Dáme zapiecť do predhriatej trúby na cca 30min.. Keď to je upečene podávame tak že si vyberieme vidličkou zmes z ulity spolu s rozpusteným bylinkovým maslom. 


Toľko v skratke. Teraz sa pokúsim podrobnejšie rozpísať postup prípravy. Ak ste vydržali do teraz ta to bude už len horšie..


Začíname. Základom celého procesu sú naše slimáky. Koncom mája keď to už počasie dovolí sa po daždi začínajú objavovať prvé ulitníky. Ich výskyt sa nedá presne špecifikovať. Treba len hľadať. Zbieram len väčšie slimáky ako 3,5cm. Inak napísané...tie čo prejdú cez otvor s priemerom 3,5cm dostanú šancu dorásť.. 

Ako som písal slimáky je dobre zbierať po daždi. Po zbere ich umývam a vkladám do 5l pohárov. Mám prehľad ako sú na tom...alebo inak napísane vidím ako sa čistia...




Tento spôsob realizujem vtedy keď chcem slimáky skôr. Je to cca o skoro týždeň skôr ako keď sa ,,vykrmujú,, Vo výkrme ide o to že sa nechávajú v ,,klietke,, čo je v podstate zavretá debnička s otvormi na vetranie niekde v tieni. Do tejto debničky dávam bylinky ktoré práve sú k dispozícii.  Tymian, šalvia, mäta.. každému podľa chuti. Ide o to aby sa tým slimáky kŕmili istý čas. V podstate sa sami marinujú..

Spôsob o ktorom chcem písať je kratší pravé o samotný výkrm. Každodenným umývaním dosiahneme toho že v pohári sa po istom čase nenachádzajú žiadne výlučky z tráviaceho traktu dočasných obyvateľov pohára. Je to činnosť ktorá sa nie je moc príjemná ale ak do toho zapojíte deti ide to od ruky.. deti sa učia a radi pomáhajú. Aj keď je to pre niekoho nepríjemná činnosť. Moja Sofi ma sama upozorňovala že je čas umývať slimáčiky...

Ak sa deň dva v pohári nevyskytnú žiadne výlučky je čas na ďalšiu fázu prípravy. Tou je varenie a oddelenie ulity od tela. V tejto fáze sa slimáky rýchlo usmrcujú ponorením do horúcej vody. Odporúčam pred samotným ponorením nechať slimáka vyliezť z ulity alebo inak.. nechať ho nech vypučí rožky. alebo eeešte inak. Nech je čo najväčší. Necháme cca 3-4 minúty povariť




Takto uvarené telíčka necháme vychladnúť a pristúpime k oddeleniu slimáka od ulity. Ide to pomerne ľahko. Stačí vidličkou vpichnúť za sval a vybrať vnútro ulity.









Viem že uvedené nemusí pôsobiť nijako lákavo ale je to nevyhnutný proces. Po vytiahnutí celého vnútra z ulity oddelíme (sval) nožičku od zbytku vnútornosti. Áno.. je to slizké a nepríjemne. Treba vydržať.






Na fotke vidíme na pravej strane vnútornosti ktoré sú odpadom a na ľavej strane nožičky pripravene na ďalšie spracovanie. Tým bude v tomto kroku ,,odsliznenie ,, Nie je to nič iné ako nasolenie hrubozrnnou soľou. Par krát nožičky premasírujeme soľou a necháme odležať pár minút odležať. Tento proces opakujeme až kým sliz nezmizne. Zistime to tak že po umytí od soli pod vodou sliz zmizne a ostanú nám čisté pevne nožičky.




Nasolené nožičky počas odslizňovania ..



Máme konečný polotovar.. slimačie nožičky pripravené na ďalšie spracovávanie. Tým je ich varenie v silnom zeleninovom vývare.  Ja som použil bujón. Samotný sval sa vari dlho. 3-4 hodiny určite a na malom plameni. Aj tak nikdy nebudú do mäkka. Ale to nevadí.

Počas varenia nožičiek si vyvaríme ulity. Netrvá to dlho. Používam zmes octu a vody. Pomer asi taký ako keď vyvárate rýchlo varnú kanvicu.



Ulity po vyvarení a vysušení odložíme bokom. Budeme ich neskôr plniť bylinkovým maslom.

Bylinkové maslo je vlastne zmes masla šalotky korenín a byliniek zhutnene nejakou žemľou v konzistentnú hmotu.




Pri izbovej teplote sa s maslom robí lepšie lebo je mäkšie. Pred plnením do ulít však odporúčam maslo dať na chladné miesto. Bude sa s nim ľahšie robiť.


Ak už máme uvarené nožičky (nikdy nebudú mäkké) tak postupujeme tak ako som opisoval vyššie. Do suchej ulity dáme kúsok masla do toho vtlačíme nožičku a opäť uzatvoríme maslom. Je to papračka ale ide to. Výsledok vyzerá veľmi dobre..



Naplnené ulity uložíme otvorom do hora aby nevytieklo masielko. Dáme zapiecť do predhriatej rúry  na cca 30min.. pri teplote cca 180°C


Keď to je upečene čo zistíme tak že nám masielko v ulitách vrie tak je dokonane...  Podávame tak že si vyberieme vidličkou nožičku  z ulity a obsah buď vysrkneme alebo vylejeme na pripravene koliesko z bagety..


                                    
                                    Je te souhaite un bon appétit...























Komentáre

  1. tak toto vyzera viac ako dobre. Raz som jedol slimaky v restauracii. Styria sme si dali jednu porciu, cisto len zo zvedavosti. S bylinkovym maslom. Boli vyborne. Druhykrat som ich jedol ako polotovar. Boli strasne... Pri tomto recpetiku som normalne prehltal naprazdno :) Urcite vyskusam. Vdaka za tip a recept!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za slova. Potešilo. Som rad ak to bolo motiváciou..

      Odstrániť
  2. Ja nemám slov… čo dokáže už človek urobiť pre nejakú chuť v ústach, zaživa variť živé tvory.. Odporné a zvrátené. Uvarili by ste takto aj svojho psa/mačku? Keď nie , prečo slimáka áno??! Slimák si žije vo svojom prostredí a týpek ho z tade ukradne a j*bne do horúcej vody. Je mi ich veľmi ľúto…fuj.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ,,Zapojte do toho deti?’’ Deti sa majú učiť lásky ku zvieratám. Empatii. Majú sa učiť to, že sú to živé tvory, ktoré všetko cítia. A nie ich hádzať zaživa do vriacej vody a následne jesť. Mám pocit že žijeme v dobe kamennej. Chuďatá slimáky.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mila Ivanka. Ja rešpektujem váš názor. Aj keď si myslím že to máte trošku popletene. Ak ste presvedčená že jediný gastro zážitok je rezeň so šalátom tam mi je vás aj trošku ľúto. Viete. Sme mäsožravci- všežravci. Či ste s tým stotožnená alebo nie. Je to tak. A každé zviera ktoré slúži ako potrava sa pred tým musí usmrtiť. Samozrejme pokiaľ nenakupujete v Tescu. Tam mäso rastie v mrazákoch.. Vaše vlastné nezmysli vám nebudem vyvracať. Napíšem len len toľko že tie slimáky som si choval. Kŕmil a staral sa o ne. Tak ako to robia chovatelia hydiny či iných hospodárskych zvierat. Smrť zvierata má byť humánna a rýchla. Platí to aj pri vložení slimákov do vrelej vody. Smrť nastáva okamžite. Vaše fujkanie si nechajte pre podobne postihnutých ľudí. Rovnako ako aj reči o mojich deťoch. Su isté témy kde ak niekto prekročí pomyselnú hranicu dostane sa mu nepríjemnej reakcie z mojej strany čo si myslím že isto zažiť nechcete. Preto dalšia debata vaším smerom nemá pre mňa žiaden význam. Preto si vám dovolím zaželať pekný a ničím nerušený deň.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky