Sušenie. Niekto suší hubu ja suším jedlo...

Dnes skúsim opísať tému o sušení. V poslednej dobe mi píše veľa ľudí ktorých zaujalo par mojich príspevkov na FB ohľadom sušenia potravín a hotových jedál. Začal som sušiť zeleninu aby som si vonku vedel zalievať polievky.
Tým sa to celé začalo. Uvedomoval som si že na mojich túlačkách je najväčšia váha v batohu jedlo. Preto som rozmýšľal čo s tým spravím. Jedine čo ma napadlo bolo instantne jedlo. Jedným slovom som sa chcel dostáť do stavu keď si nemusím kupovať sáčkové polievky ale začnem si ich vyrábať. Veď polievky v súčasnosti už nie sú to čo voľakedy keď som ako chlapec vyrastal na sáčkovej gulášovej polievke keď som bol sám doma.











Mojou snahou bolo dostať sa do štádia keď mi jedlo stačí zaliať horúcou vodou poprípade maximálne par minút povariť. A tak ako prvá prišla na rad sušená zelenina. Klasika. Mrkva petržlen zeler kalerab cibuľa paprika. Tak že prišlo ku krájaniu a rozkladaniu malých kúskov na sita sušičky.

Rovnaké malé kúsky som uložil a dal sušiť. Po čase som prišiel na jednu vychytávku. Po nakrájaní zeleniny som ju vložil v sitku do horúceho vývaru. Doslova len na minútu dve. Hneď potom som celý obsah prelial studenou tečúcou vodou. Tento spôsob sa vola blanšírovanie a ma za následok že sa póry zeleniny uzavrú a ta ostáva po usušení jemnejšia. Ďalšou výhodou je že proces rehydratácie je oveľa kratší a takúto zeleninu stačí naozaj len zaliať horúcou vodou.  

Tak že zeleninu ako základ som mal. Už len prísť na to že čo ďalej.. Chcelo to už len nakombinovať si polievku tak aby sa aspoň z časti podobala tej instantnej Wifónke.. V začiatkoch som používal ako ďalšie prísady kusom dehydrovaného bujónu domácu vegetuj a na kúsky nakrájane sušene mäso.




Sušenému masu som sa tu venoval podrobnejšie v predchádzajúcom príspevku. Je to naozaj univerzálna zložka jedál buď ako prisadá alebo aj ako samostatne keď sa počas šliapania da hrýzť kúsok sušeného čipsu...

Tak že moja polievka obsahovala bud pomlete sušene maso zeleninu a vegetu. Poslednou zlozkou boli rezance. Volba padla na kupovane ryzove instantne rezance ktore staci tak ako celu polievku zaliat horúcou vodou a po par minutach su jedle.






Priklad polievky pred a po zaliati horúcou vodou.

Celkom uspokojený výsledkom skúmania a experimentovania som polievku dotiahol do celkom slušnej podoby. klasicky bujón som nahradil svojim domácim. Nie je ešte dotiahnutý do dokonalosti ale robím na tom.





Moja polievka sa zmestila do malého sáčku. Obsah sa vysypal do ešusu a stačilo ju priviesť do varu. A to bol prvý splnený úmysel. Zaliať alebo priviesť do varu a nechať to nabobtnať. To trvalo par minút. Úspora času a hlavne váhy mi dávala ďalšie myšlienky do hlavy a začal som uväzovať nad niečím ďalším.

Ako ďalšie som si zaumienil vyskúšať usušiť hotové jedlo. Voľba padla na ryžu a špagety. Oboje zmiešane z niečím takým ako je bolonéze mäso na môj spôsob ktoré robím a zaváram do pohárov. Takéto mäso u nás ide na dráčku lebo stačí uvariť špagety a na to sa da moje zavárane mleté mäso a syr. Tak za obed alebo večera sa časovo zúži na čas ktorý treba na uvarenie špagiet.

Príprava na sušenie hotového jedla spočíva v tom že sa toto jedlo tzv. predvarí. Špagety alebo ryžu uvarím klasicky ako keby som to robil na obed. Jeden rozdiel je v tom že to nedotiahnem až do úplného konca tak ako by som to chcel hneď podávať na stôl.. Rovnaoko si zohrejem zavarane mlete maso (aby sa rozpustilo) a zmiesam ich zo spagetami. Tuto zmes aj ked silno laka na konzum davam na sita do susičky.







Odporúčam na sito sušičky poloziť jemnejšie sito. Buď je to súčasťou výbavy sušičky alebo si ho treba vyrobiť. Ja som použil sieťku ktorá sa používa v stavebníctve ako armovacia sieťovina pod omietky. Suším väčšinou z večera do rana. Ráno poprekladám sita podľa stupňa usušenia a dosušujem. Hotové jedlo stačí už len nalámať do nádoby a nadávkovať do sváčkov.






Takto hotové jedlo stačí zaliať vrelou vodou pripadne povariť minútu dve podľa toho ako sa cestoviny uvarili pred sušením. Jednoducho si len treba vychytať muchy a prispôsobiť si to svojim potrebám a chúťkam.


V domácom prostredí vyzerá testovanie asi takto:





Takto isto postupujem aj pri ryži. Rovnako ju uvarim ako špagety a zmiesam z masom alebo ju len ususim samu a tym rozsirim moznosti jej pouzitia.





Kombináciou týchto jedál si viem vyskladať celkom slušne a výdatne jedlo vonku pod stromami.

Teraz suším jedla samostatne. Mam ryžu cestoviny a zeleninu. vzájomným kombinovaním viem spraviť ako rizoto tak cestoviny buď s mäsom lebo zeleninou. V tomuto období je mojim obľúbeným jedlo ryža s hubami a zeleninou. Čerstvé huby sú skoro všade a tak plne brucho je zárukou spokojnosti.

Týmto všetkým som chcel ukázať že sa da pomerne jednoducho prestravovať sa mimo civilizáciu. V prvom rade mi slo o vahu ale na druhej strane aj o to ako si vieme veľa veci spraviť aj sami doma v našich kuchyniach. Ďalšou výhodou je že ak mate doma zásoby tak to ma ešte jednu veľkú výhodu. A to je to že ste neni viazaní časom. Myslím tým že ak sa niekde túlate a prídete domov a vaša chladnička hlási núdzový stav tak si viete pomôcť sušenou stravou. Buď si zalejete hotové jedlo alebo si nakombinujete niečo na čo mate pravé chuť. Odpadá tým niekoľko hodinové státie pri linke. Ale to je len jedna z výhod sušenia...

































Komentáre

Obľúbené príspevky