Púpavové a agátove víno.. alebo ako sa daju bylinky piť..

Po veľkom záujme o moje vína sa chcem s vami podeliť o postup jeho výroby. Preto sa budem snažiť rozpísať sa tak aby to bolo zrozumitelné.



Základom každého vína su kvety. Budem písať za obe vína lebo postup je rovnaký. Hneď na začiatok napíšem že postup čo sa týka pomeru ingrediencí je na 20L demižon.
 Používam velky cca 30-40L hrniec do ktorého idú kvety (púpava alebo agát)


Objemovo to vychádza zhruba do celého hrnca. Púpava sa zbiera horšie a stráca na objeme ak sa zbiera den dva po sebe. Agát je objemovo stalejši. Pre takú hrubú predstavu o ake objemy ide tak napíšem že agátu bolo asi tak 3 plne Tesco tašky a púpavy 4-5 vedier v objeme 10L. Nič sa nestane ak toho bude viac ale ani ked toho bude menej.

Základným produktom pre výrobu je výluh z kvetov. Ako som spomenul vyššie tak na 20L demižón potrebujem resp ja som dával 14L vriacej vody ktorou som kvety v hrnci zalial. Takto zaliate kvety  odlozite na 24-48 hodin do chladku aby sa lúhovali. Ja som este pridal bylinky ktoré v tom čase rastú ako je napríklad zádušník fialky a podobne. Tak isto nezaškodí pár klinčekov skorica či badián. Rovnako ako par koliesok bio citrónov aj zo šupkou.



Po lúhovaní príde rad na lisovanie a filtrovanie. Na lisovanie som použil silu vola v počte 1 kus (slovom jeden kus)



Tieto ,,výlisky" skončili v komposte.

 Všetku vzniknutu tekutinu je treba precediť cez jemné plátno aby sa do nej dostalo čo najmenej nečistôt.


Ták.. a máme základ pre výrobu vína. Dolial som ešte 3 litre vody do celkového objemu cca17L.


V tomto objeme ktorý prihrievam na cca 40-50°C začnem rozpúšťať cukor. Použil som 6 kg cukru. Po rozpustení a vychladnutí pride na rad samotné očkovanie moku živími kvasinkami ktoré zabezpečia rozklad cukru na alkohol. Aby tieto kvasinky vydržali čo najviac tak na ich štart sa používa živná soľ. Oba tieto produkty (kvasinky a živnu soľ) je dostať bežne v zahradkárskych potrebách. Poslednou prísadou do vína je kyselina vinná. Dávkovanie je uvedené na obaloch všetkých prísad.


Chce to len cvik a istý grif.. Odporúčam si ,,nakvasiť,, menšie množstvo výluhu a až potom ho lievať do celého objemu.

Dobojované.. Demižóny naplníme do 4/5 objemu. a už to necháme na prírodu. Samotné rozkvasenie začne za pár dní. Zaleží to od viacero faktov. Medzi najhlavnejsie patrí teplota. Tá ma na začiatku dosť velký význam. Ak je vyššia tak kvasenie sa rozbehne skôr.



Odporúčam použiť kvasnú zádku kde je krásne vidieť ako víno pracuje.
 Samotné kvasenie trva pár týždňov cca 4-6. Občas treba cely objem premiešať aby sa kvasinky neulievali a makali na tom čo treba..



Prvym príznakom že vino prestáva kvasiť je že bublinky v kvasnej zádke začnú byť lenivé a že sa ukážu len raz za čac.. Ďalším dôkazom je že sa celý mok začne čistiť a bude vidieť na spodku demižona usadený kal. To su mrtve telá kvasiniek a sediment. Kvasinky podľa druhu začínaju odumierať pri cca 11-14% alkoholu. Vtedy už nevykonávajú svoju funkcie a víno prestáva byť chranené oxidom ktorý vznika pri rozkladani cukrov na alkohol. Vtedy je čas na stiahnutie vína z týchto kalov lebo maju tendenciu byť náchylné na ,,sprdkavenie,, čo nie je žiadúce.
Sťahovanie odporúčam robiť hadičkou ktorá je tesne nad kalmi aby nedošlo k ich nasatiu pri sťahovni do druhej čistej nádoby/demižóna.
Takto stiahnuté víno sa už dolieva do plna. a odklada sa na dalších pár týžňov. V tomto okamihu sa mu hovorí mladé víno ktoré sa školí. Vínopedofili si pochutnávajú práve na víne v tejto faze zrenia. Tu sa dá celkom presne určiť potenciál vína do budúcnosti. Tu sa zisťuje ako víno prekvasilo a tu sa da aj určiť ake vlastnosti bude mať po zreni... ale to je už téma do ktorej vás nechcem zaťahovať..
Verím že moje slová boli niekomu nápomocné a že sa vám podari vytvoriť podľa mňa velmi zaujímavý mok plný medovej arómy na vôni s dochuťou po lúčnych kvetoch s iskrivými kyselinkami.
Na zdravie priatelia.










Komentáre

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky