Olomoucké syrečky po mojom..
Vyrábať niečo z niečoho je pre mňa večná výzva. A ak mam na niečo chuť a mám za to platiť tak... tak mi chodí hneď po rozume že -Prečo?? Prečo mam platiť za niečo čo si viem aj sám sebe si.. 😃
Samozrejme že isté náklady sú nutné pokiaľ ako v tomto prípade nevlastníte kravu a nemáte pravidelný prísun mlieka. Ja teda prístup našťastie mám ku kvalitnému mlieku od lokálneho farmára z Krnišova. A tak sa mi otvárajú možnosti aj v tomto smere.
Rozhodol som sa vyrobiť si vlastné tvarôžky.. Áno. Ide o niečo na štýl olomouckých syrčekov. Niekto to volá aj kvargle... a isto to má aj viacej názvov...
Asi bude prekvapením pre viacerých z vás keď poviem že niečo také sa dá vyrobiť aj doma.. 😉
Keď robím niečo z mlieka vždy si kupujem konkrétny objem na konkrétny účel.. napr. Ak chcem robiť tvaroch čo chcem v podstate robiť aj v tomto prípade... tak si kúpim 4L mlieka.
Z tohto objemu viem spraviť: 470g tvarohu, 210g ricoty a ostane mi srvátka na ďalšie použitie.
Tak že takto to začína... Dám si skysnúť pri izbovej teplote mlieko... po 2-3 dňoch si odvarím tvaroh. Srvátku odložím. Z nej potom odvarím ricotu...
Rozdiel medzi tvarohom a ricotou je asi 24 hodín. t.j. Ricotu odvarujem až na druhy deň keď si sadne tuk v pohári...
Rozhodol som sa spojiť tvaroh spolu s ricotou a srvátkou do kopy ale... ale až po nejakom čase. Preto som nechal cca 3-4 odpočívať pri izbovej teplote oba tvarohy zakryté len utierkou aby pekne zreli.
Zo zbytku tvarohu mi už nevyšlo vykrojiť posledné koliesko tak som si ušúľal... 😃 Myslím si že ak by som si dal viacej záležať tak vyjde možno presne 16ks.. 😊
Týmto stavom je započatá ďalšia fáza na ceste k syrčekom omamnej vône a chuti.. 😃
Na tejto fotke je porovnanie ako vyzerajú syrčeky z odstupom cca 7-9 dni..
Je viacej možností ako ďalej... Ale aby som nepredbiehal... Takto uložené kolieska s ešte tvarohom každý deň otáčam. Sú pri izbovej teplote zakryte utierkou. Ak by boli pri zdroji tepla... zreli by rýchlejšie. Ja ich mam len polozene na skrinke..
Keď si všimnete tak zrelšie tvarôžky mam v uzavretej nádobe. Tam sa dostanú až v ďalšej fáze... Zrenie pod utierkou a pri dennodennom otáčaní trvá asi týždeň.
Po tomto čase bude hmota trošku mazľavá.. to je však dobre. Ja tomu ešte pomáham osolenou srvátkou ktorou každý deň potieram syrčeky a prstami ich vyhladzujem.. Teraz máte dve možnosti... Buď nechajte syrčeky len tak... pod utierkou na linke par dní.. alebo ich uzavriete a každý deň ich budete umývať v slanej srvátke...
Ak ich necháte len na vzduchu... vyzerajú takto...
Ak ste sa dostali až sem... Neostáva mi nič iné len zaželať veľa šťastia a v prípade úspechu aj.. Dobrú chuť.. 😊
Komentáre
Zverejnenie komentára