"Medvedia" sezóna.. :)
Medvede veru vedia, kedy sa zobudiť.. Presne do sezóny medvedieho cesnaku. Tiež by sa mi lepšie vstávalo, keby som ráno zacítila cesnakovú vôňu. Pre mňa lepšia na prebratie ako vôňa rannej kávy.. Tá mi nie je taká vzácna.. :)
Tento cesnačik rastie vo vázičke.. :) |
Z jedlých divokých rastliniek je asi tou najznámejšou a najvyhľadávanejšou (čo sa na jednej strane nečudujem, ale na druhej strane je to škoda, lebo pochúťok na prechádzke lesmi a lúkami nájdete naozaj veľa ), ale ľahko sa pestuje aj v záhrade. Ak ho zasadíte na správne miesto, časom sa vám rozrastie na krásny voňavý a liečivý koberec.
Mladé jemné lístočky |
Účinky cesnaku isto poznáte. Výborne detoxikuje, čistí cievy, krv aj trávenie, odhlieňuje a posilňuje imunitu. Takže poteší dva krát. Svojou chuťou a aj liečivými vlastnosťami.
Na pesto z medvedieho cesnaku "vyguglite" kopu receptov. S olivovým olejom, slnečnicovým, s píniovými orieškami, s arašidmi, lieskovými či vlašskými orechmi. So syrom aj bez. Receptov na spracovanie cesnaku je ale oveľa viac, na pohladenie vašich chuťových pohárikov stačí experimentovať alebo vyskúšať už tie overené.
Jarný šalát s medvedím cesnakom a reďkovkami
1,5 kg zemiakov
1 zväzok reďkoviek, nakrájaných na kolieska
1 zväzok medvedieho cesnaku, nasekaný
za hrsť nasekanej petržlenovej vňate
Dressing
2 pretlačené strúčiky cesnaku
2 ČL dijonskej horčice
cca 5 PL citrónovej šťavy
1 konzerva tresčej pečene
olivový olej
Zemiaky uvarte v šupke v osolenej vode.
Kým sa varia, urobte dressing. V miske zmiešajte cesnak, pečeň, horčicu, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Za stáleho miešania pridajte olivový olej.
Uvarené zemiaky ošúpte, pokrajajte na kocky alebo kolieska, dajte do väčšej misky, pridajte reďkovky, petržlenovú vňať, medvedí cesnak, zeler a prelejte dressingom.
Šalát dajte odležať do chladničky na niekoľko hodín, nech sa chute prepoja. Ak treba, dochuťte.
Kým sa varia, urobte dressing. V miske zmiešajte cesnak, pečeň, horčicu, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Za stáleho miešania pridajte olivový olej.
Uvarené zemiaky ošúpte, pokrajajte na kocky alebo kolieska, dajte do väčšej misky, pridajte reďkovky, petržlenovú vňať, medvedí cesnak, zeler a prelejte dressingom.
Šalát dajte odležať do chladničky na niekoľko hodín, nech sa chute prepoja. Ak treba, dochuťte.
Rizoto s nivou a medvedím cesnakom
1 zväzok medvedieho cesnaku
olivový olej
1 šálka ryže arborio (alebo guľatozrnná ryža)
2 šálky slepačieho vývaru
1/2 šálky suchého bieleho vína
2 PL masla
Medvedí cesnak očistite, vykrojte hrubšiu časť stonky ak sú listy veľké (odložte bokom) a listy nakrájajte asi na 5 mm pásiky. Zablanšírujte ich vložením do vriacej vody asi na 10 sekúnd a následne zachlaďte studenou vodou. Mladé lístky nemusíte blanšírovať. Osušte a rozmixujte na jemno spolu s troškou olivového oleja.
V hrnci rozpustite maslo, pridajte nadrobno nakrájané stonky a asi 5 minút poduste. Pridajte ryžu a riadne premiešajte. Prilejte biele víno a pokračujte v miešaní, až kým sa nevstrebe. Postupne pridávajte vývar.
Odstavte z ohňa a primiešajte cesnakovo-olejové pyré a nadrobenú Nivu.
Servírujte posypané kúskami Nivy.
Špagety s medvedím pestom
1 zväzok medvedieho cesnaku (8-12 kusov)
1/2 šálky lieskových orieškov
1/2 šálky ovčieho syra
olivový olej
citrón
V osolenej vode uvaríme špagety.
V druhom hrnci zablanšírujeme medvedí cesnak - ponoríme na pár sekúnd do vriacej vody a potom prudko schladíme pod studenou vodou.
Do mixéra dáme listy medvedieho cesnaku, lieskové oriešky a syr a rozmixujeme spolu s troškou olivového oleja.
Uvarené špagety zmiešajte s pestom a podávajte ozdobené plátkom citróna.
Polievka s medvedím cesnakom
5 plátkov slaniny nakrájanej na kocky
4 zemiaky
medvedí cesnak
slepačí vyvar
2 vajíčka
soľ
Na panvici opečte slaninku do chrumkava.
Vajíčka uvarte na mäkko
Vo vývare uvarte na kocky pokrájané zemiaky.
Pridajte nakrájané listy cesnaku a chvíľku povarte.
Pridajte opečenú slaninku. Dosoľte ak treba.
Podávajte s rozkrojeným vajíčkom a čerstvými cesnakovými lístkami.
.. a ešte niečo pre milovníkov ázijskej kuchyne..
Zelené thajské kuracie karí s medvedím cesnakom
2 nasekané stonky citrónovej trávy
5 väčších listov medvedieho cesnaku
za hrsť čerstvých lístkov koriandra
za hrsť čerstvých lístkov bazalky
kúsok zázvoru
šťava z 1/2 limetky
3 kuracie prsia nakrájané na rezančeky
1 PL kokosového oleja
1/2 šálky kokosového mlieka
1/4 PL kurkumy
2 jarné cibuľky
1/2 nakrájanej hlávky čínskej kapusty
soľ
Najprv si vyrobte karí pastu. Do mixéra dajte citrónovú trávu, cibuľky, medvedí cesnak bazalku, zázvor, koriander a limetkovú šťavu. Rozmixujte.
Zohrejte v panvici kokosový olej, pridajte nakrájané mäso, osoľte a orestujte. Pridajte bylinkovú pastu, premiešajte. Prilejte kokosové mlieko, kurkumu a nakrájanú kapustu. Varte cca 10 minút..
Podávajte s ryžou alebo ryžovymi rezancami.
Tinktúra z medvedieho cesnaku
medvedí cesnak
vodka
pohár
Príprava je veľmi jednoduchá. Medvedí cesnak nasekajte, dajte do zaváraninového pohára a zalejte vodkou alebo iným alkoholom (najlepšie bielym), aby bol zakrytý. Pohár uzavrite a nechajte vylúhovať minimálne 2 týždne v tme. Preceďte a môžete používať.
užíva sa dva krát denne cca 20 kvapiek, na prečistenie ciev aj niekoľko mesiacov, pri akútnych ochoreniach do odoznenia príznakov.
Prečistí aj obličky a močové cesty, optimalizuje krvný tlak, priaznivo pôsobí na žalúdok a črevá, odhlieňuje dýchacie cesty. Užívajte aj pri infekčných ochoreniach, virózach, zápaloch, hubovitých i plesňových ochoreniach.
Komentáre
Zverejnenie komentára