Krkovička v majonézovom kabátiku

Dnes som pri chuti písať a tak ešte pridám jeden receptík. Nazval som to po svojom aj keď tento recept registrujem na rôznych stránkach o varení už dlhšie.
Na prvý pohlaď ide o dosť netypickú kombináciu surovín ale výsledok hovorí za všetko. O čo ide? O nič? Len o chutné mäso s ktorým nie je naozaj veľa roboty.




Samotná príprava spočíva v ničom inom ako je umytie a osušenie kusu krkovice. Váhovo cca v rozmedzí 1 až 1,3 kg.




Ak je na mäse veľa tuku môžeme ho obrezať. Ale nemusíme. Tuk nie je od veci ak ostane na mäsku. Nakrájanú cibuľu na pol kolieska alebo kolieska polepíme na mäso.


Ešte pred ,,cibulovaním,, mäso ochutím drvenou rascou korením a prešpikujem cesnakom. Posolím ho. Po navrstvení cibule to cele zatriem majonézou. Na hrúbke teraz záleží a tak nech to ma aj nejakú vrstvu. Odporúčam cca 4-5mm.


 Na vrch sa postrúha tvrdý syr podľa výberu. Ja som to nezdokumentoval ale syr treba. A poriadnu vrstvu. Netreba sa báť. Spraví tam tu správnu chrastičku. Dodá tomu správnu chuť. Tak že ešte raz. Cele to posypeme nastrúhaným syrom.
Teraz je čas vložiť to do vyhriatej trúby na 150-175°C. Piekol som to 90-120min. zakryte v pekáči. Nenakukám cely čas len nasávam vôňu čo sa objaví v kuchyni. Nič sa nestane ak sa do pekáča na začiatku da deci vody. Ale nie je to podmienkou. Pred koncom pečenia pekáč otvorím. Podľa toho ako to vyzerá to môžem ešte dopiecť bez vrchnáka. Chytí to zvonku prijemnú chrumkavú konzistenciu. Tak ze odporúčam.




Hotovo. Dopečene a slinky sa už môžu zbiehať. Je čas zasadnúť k stolu. Po nakrájaní je mäso jemne a mäkučké. Majonezu vôbec nie je citit ak sa toho niekto obaval. Prave naopak. V kombinacii zo syrom a cibulou davaju jedlu vynikajuci zaklad a chut. Ako priloha staci dusena zeleninka alebo len pečene zemiaky.




Čo dodať?  Už asi len dobrú chuť..



Komentáre

Obľúbené príspevky