Sushi po slovensky- po mojom.

Tak dnes som si utrel slinku a rozhodol sa prispieť svojim receptom na užasné a pre Áziu ako takú typické jedlo, a to sushi. Dnes už nie je problém zakúpiť si toto silno návykové jedlo v marketoch, či čínskych fastfoodoch. No ale Jurko je od prírody zvedavý a rad skúša. A k tomu všetkému je ešte aj lakomý. Kombinácia týchto mojich vlastnosti má za následok to, že namiesto návštevy sushi baru som sa rozhodol spraviť si sushi bar doma. Samozrejme. že tomu predchádzala návšteva v naozajstnom sushi bare v Nitre. To preto aby som vôbec vedel, o čo ide, a ako to maá vôbec vyzerať, lebo som sa do toho pustil po hlave, bez akýchkoľvek informácii . Nakoľko u mňa platí že je lepšie raz vidieť ako 100x počuť.  Účet za večeru ma ešte viac utvrdil v tom, že toto musím skúsiť aj ja...


Sushi nie je len zdravá strava, ktorá obsahuje málo tuku a kalórií, ale aj veľa vitamínov a minerálnych látok, a určite je aj silným estetickým zážitkom.



O čo vlastne ide? Oficiálna história Japonska, zostavená začiatkom ôsmeho storočia hovorí, že panovníkovi z dvanástej dynastie Keikovi, boli servírované surové mušle s octom, a tak mu zachutili, že spravil ich vynálezcu Mucukari Mikoto svojím hlavným šéfkuchárom. Hovorí sa, že práve vtedy Japonci našli záľubu v jedení surových darov mora. Druh sushi, ktorý je v súčasnosti najznámejší a najrozšírenejší - NIGIRI je trocha neskoršieho pôvodu – vzniklo v Tokiu (Edo) na začiatku 19. storočia
Ja som po veľa pokusoch prišiel so svojim postupom ako na to. Základom je výber potravín. Ďalší základ je ryža určená presne na prípravu sushi. Ingrediencie sú tiež jednou z dôležitých veci, ktoré rozhodnú ako o výzore, tak aj chuti. Preto všetkému predchádzal nákup v hypermarkete.


Toto je len malá ukážka toho, čo je potrebné na začiatok. Samozrejme, je to len časť toho, čo treba. Ešte je potrebná riasa Nori a všetko to, čo chceme.. nazvem to "čím chceme plniť" naše Makisushi a to čo chceme na Nigirisushi. Zatiaľ mám nacvičené len tieto dva druhy.
Nigirisushi
Nigiri znamená niečo v zmysle „stlačené rukami“. Tento druh sushi je najbežnejším v sushi baroch. Malý ovál spravený z ryže, s precízne odrezaným plátkom ryby na nej a s trochou wasabi navrchu. Špeciálnym druhom nigirisushi je gunkan-maki, kde je navrchu napríklad krabia tyčinka, vaječná omeleta, či kaviár, a je previazané tenkým pásikom nori (sušenej morskej riasy). Väčšina druhov nigirisushi by sa mala namáčať do sójovej omáčky a jesť naraz a pomaly. Zavrite oči a vnímajte rôzne chute pri každom kúsku, ktorý zjete.
Makisushi
Maki znamená „zrolované“ a meno dostali podľa bambusovej podložky „makisu“, pomocou ktorej sa rolujú. Tento typ sushi pozostáva z ryby (alebo z kraba) a zeleniny zrolovanej v nori a z ryže. Niekedy však môžu byť obalené aj v omelete, sezamových semiačkach alebo uhorke. Makisushi sa zvyčajne podáva nakrájané na malé jednohubky. V niektorých reštauráciách je v menu uvádzané ako norimaki. Makisushi je vhodným výberom pre tých, ktorí idú do sushi baru prvýkrát, najmä ak sú podozrievaví voči jedeniu surovej ryby. Chuť a chrumkavá štruktúra morskej riasy, vizuálne potešenie z výzoru a kombinácia slanej morskej riasy, sladkastej ryže a delikátnej ryby a zeleniny čoskoro dostane aj tých najzdráhavejších.


Takže začíname. Teórie bolo už dosť, skúsme prejsť na prax. Ja osobne si dopredu pripravím ako prvé ryžu. Premyjem ju, až pokiaľ sa nevyplaví všetok škrob. Do hrnca dám trochu oleja a ryžu trochu opražím. Platí pravidlo, že koľko ryže dám, tak raz toľko dám vody. Presnejšie, ak dám šálku ryže, tak dávam dve šálky vody. Takže po opražení ryže na oleji, ju zalejem vodou. Varím do odparenia sa vody. Ryžu je potrebné mat lepkavú. Dosiahneme to tak, že po vychladnutí do nej vmiešam ocot s cukrom a soľou. Pomer? Odhadom do celého objemu ryže dávam cca deci octu, v ktorom v miske rozpustím čajovú lyžičku trstinového cukru a štipku soli. Ešte poznámka. Ocot je najlepší ryžový.


Počas toho, ako sa vari a chladne ryža si na plátky nakrájam to, čo chcem použiť do maki a na pásiky to, čo ide na nigiri. Ja to robím z lososa, krabích tyčiniek, obrích kreviet a avokáda. Tieto suroviny si rozdelím podľa toho, kde ich chcem použiť. Tyčinka avokáda a pásiky lososa idú do maki, Krevety a plátky lososa zase na nigiri..


Ak už mam všetko na kope, môže sa začať ,,rolovať,, Mám na mysli rolovať maki. Princíp je v tom, že si na polovičku odstrihnem riasu Nori a na jej 3/4 po dĺžke uložím ryžu, a to čo mám na pásiky nakrájané. Kombinujem lososa s avokádom, či krabie tyčinky s lososom. Fantázii sa medze nekladú. Pridám ešte jednu vlastnú ,,vychytávku,, Ja ešte natriem pod pásiky jemný film majonézy. Dá to tomu  sviežu chuť.




Ako je vidieť na obrázku, tak všetko je na bambusovej podložke, ktorá slúži na zrolovanie celej rolky. Chce to cvik. Kúsok riasy treba nechať voľný. Slúži ako plôška na zlepenie rolky dokopy. Ak sa jemne navlhčí prstom omočeným vo vode, zlepí sa. Odporúčam ryžu dávať na riasu mokrými rukami. Nelepí sa tak...

Takto zrolované rolky sú pripravene na krájanie. Opäť odporúčam použiť veľmi ostrý a hlavne mokrý nôž. Ak sa začne pri krájaní lepiť ryža na nôž. treba ho umyť. Zvyčajne sa podarí nakrájať jednu rolku na jeden krát. To znamená že ju dám na polovičku a každú polovičku rozdelím na tri časti.
Nigiri sa robia tak, že v dlani si vytvarujem niečo ako valček s oblými hranami. Opäť je treba mať mokré ruky. Nigiri z ryže potriem jemne wasabi pastou a ukladám na ne plátky ryby alebo krevety.



Stále platí, že fantázii sa medze naozaj nekladú. Je veľa možnosti ako ,,prizdobiť nigiri. Ja som použil pásik riasy.


Všetko potom už naberie ten správny spád. Samotne servírovanie je tou pomyselnou čerešničkou na torte.


Silno odporúčam si do jednej misky rozmiešať v sójovej omáčke wasabi pastu. Samozrejme že pomer záleží na tom, akú pálivosť znesiete. Ja mám radšej viac palivé. Do druhej misky si dávam nakladaný zázvor. Ten sa používa na neutralizáciu chutí po zjedení každého kúsku.

No začínajú mi tiecť slinky, keď si to takto spätne premietam a píšem o tom, a tak nastal čas to celé ukončiť a zaželať vám pevné nervy, a ak sa to podarí tak dobruu chuť.


Pripadné otázky k článku sa nehanbite zverejniť. Ako som písal. Je to taká mala veda a každá rada je dobrá..

Komentáre

  1. Fuuha... uz teraz sa tesim do Pacova Jurko :) dufam ze si prinesies nacinie a das nam aj ukazku. Je pravda ze v sushi baroch je to mega drahe. Aka je asi uspora ak to robis doma bo tych potrebnych veci na tej fotke je naozaj dost.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem priateľu. Ak pôjdeš okolo ako aj chodíš tak sa ohlas a niečo môžeme spoločne pripraviť. Ja to zábava. K tej úspore? No nejak som to úplne presne nerátal ale ak si zoberiem že v Sushi bare ta porcia pre dvoch vyjde od 25€ podľa toho čo si tam objednáš tak ja za tu cenu viem spraviť zhruba tri tie taniere ako je na fotke. Ono ak kúpiš vo väčšom tak ti to vydrží dlho. Kilo kreviet je drahá vec ale vystačí ti na 5-6 porcii nigiri. Ryža ocot riasa tak isto vydržia na viacero porcii. Lososa z Lidl ak použiješ celého tak to dvaja nevedia zjesť.
    Tak že platí to že ak pôjdeš okolo daj vedieť... ;-)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky