10 tipov na použitie citrusových šupiek
V zimnom období kraľujú medzi ovocím citrusy z ďalekých krajín. Pomaranče, mandarínky, grapefruity, citrón do horúceho čajíku.. Majú kopu benefitov pre naše zdravie, okrem vysokého obsahu vitamínu C, v tele vytvárajú zásadité prostredie napriek ich kyslastej chuti. Takže sú výborné na očistu po sviatočnom a zimnom "prežieraní".. 😉 Práve ich v hojnom množstve používam na detox lymfatického systému, ale o tom možno niekedy inokedy.
Veľká časť plodu však ostáva nespotrebovaná. Šupka.
Veľká časť plodu však ostáva nespotrebovaná. Šupka.
Ak ale máte trošku času a chuti experimentovať, nevyhadzujte ju. Najprv si prečítajte ako ju môžete využiť.
1. Vyrobte si vlastný univerzálny eko čistič do domácnosti
- naplňte zaváraninový pohár šupkami až po vrch
- zalejte octom
- zatvorte a nechajte postáť 2 týždne
- preceďte
- používajte.. 😊
2. Korenie na ryby
- vysušte citrónové šupky (z 5 citrónov)
- podrvte ich v mlynčeku spolu s farebným korením (1/3 šálky korenia)
- pridajte soľ (1/4 šálky soli)
3. Kvetináčiky na priesady
- len ak rastlinka, ktorú sadíte potrebuje zásaditejšiu pôdu
4. Kŕmidlá pre vtáčiky
- urobte po bokoch dierky
- prevlečte šnúrku
- šupku dajte vysušiť, aby nezačala vo vlhku hniť
- nasypte krmivo pre vtáčiky
- zaveste na strom
5. Voňavé ozdôbky
- vnútro šupky dobre očistite
- vykrajujte formičkou želané tvary
- vysušte
- zdobte
6. Prísada do domáceho mydla
- recept na moje voňavé pomarančové mydielko nájdete tu - Pomarančovo-nechtíkové mydlo
7. Pripravte si domácu kandizovanú kôru
- môžete vyskúšať tento recept - Kandizovaná citrusová kôra
8. Vyrobte si sviečku
- Ako urobiť sviečku z pomaranča
9. Nasušte si kôru a použite do vareného vína alebo do čaju
10. Vyrobte si telový peeling
- 1 polievkovú lyžicu sušenej kôry pomeľte
- zmiešajte s 2 polievkovými lyžicami jogurtu alebo kyslej smotany
- pridajte 1 čajovú lyžičku medu
- uchovávajte v chladničke
- výborná je hlavne grapefruitová kôra, ktorá vám pomôže v boji proti celulitíde
Upozornenie na záver - na korenie na ryby, kandizovanú kôru a kôru ako prísadu do čaju alebo vareného vína použite BIO citrusy. Kôra chemicky ošetrených citrusov nie je vhodá na konzumáciu.
Ak ste v zime náchylní na choroby spôsobujúce zahlienenie - nádcha, kašeľ, zápaly horných a dolných dýchacích ciest a podobne - nie je pre vás pravidelná konzumácia citrusov vhodná. Citrusy totiž ochladzujú organizmus a hlavne v kombinácii s chladným a vlhkým počasím zvyšujú tvorbu hlienov. Ak sa ich ale neviete vzdať, kombinujte ich s potravinami, ktoré vás zahrejú - škorica, zázvor, klinčeky, víno, či teplý čaj.
1. Vyrobte si vlastný univerzálny eko čistič do domácnosti
- naplňte zaváraninový pohár šupkami až po vrch
- zalejte octom
- zatvorte a nechajte postáť 2 týždne
- preceďte
- používajte.. 😊
2. Korenie na ryby
- vysušte citrónové šupky (z 5 citrónov)
- podrvte ich v mlynčeku spolu s farebným korením (1/3 šálky korenia)
- pridajte soľ (1/4 šálky soli)
3. Kvetináčiky na priesady
- len ak rastlinka, ktorú sadíte potrebuje zásaditejšiu pôdu
4. Kŕmidlá pre vtáčiky
- urobte po bokoch dierky
- prevlečte šnúrku
- šupku dajte vysušiť, aby nezačala vo vlhku hniť
- nasypte krmivo pre vtáčiky
- zaveste na strom
5. Voňavé ozdôbky
- vnútro šupky dobre očistite
- vykrajujte formičkou želané tvary
- vysušte
- zdobte
6. Prísada do domáceho mydla
- recept na moje voňavé pomarančové mydielko nájdete tu - Pomarančovo-nechtíkové mydlo
7. Pripravte si domácu kandizovanú kôru
- môžete vyskúšať tento recept - Kandizovaná citrusová kôra
8. Vyrobte si sviečku
- Ako urobiť sviečku z pomaranča
9. Nasušte si kôru a použite do vareného vína alebo do čaju
10. Vyrobte si telový peeling
- 1 polievkovú lyžicu sušenej kôry pomeľte
- zmiešajte s 2 polievkovými lyžicami jogurtu alebo kyslej smotany
- pridajte 1 čajovú lyžičku medu
- uchovávajte v chladničke
- výborná je hlavne grapefruitová kôra, ktorá vám pomôže v boji proti celulitíde
Upozornenie na záver - na korenie na ryby, kandizovanú kôru a kôru ako prísadu do čaju alebo vareného vína použite BIO citrusy. Kôra chemicky ošetrených citrusov nie je vhodá na konzumáciu.
Ak ste v zime náchylní na choroby spôsobujúce zahlienenie - nádcha, kašeľ, zápaly horných a dolných dýchacích ciest a podobne - nie je pre vás pravidelná konzumácia citrusov vhodná. Citrusy totiž ochladzujú organizmus a hlavne v kombinácii s chladným a vlhkým počasím zvyšujú tvorbu hlienov. Ak sa ich ale neviete vzdať, kombinujte ich s potravinami, ktoré vás zahrejú - škorica, zázvor, klinčeky, víno, či teplý čaj.
Komentáre
Zverejnenie komentára