Opäť sušenie. Tento krát som sa vratil k mäsu. Alebo... Jerky podla mňa..

Už dávnejšie som si začal sušiť mäso na moje túlačky lesmi. Na moje počudovanie sa to medzi mojimi kamarátmi ujalo. Je to naozaj univerzálna poživatina ktorú je možne použiť ako polotovar ci na priamu konzumáciu. Taký sušený mäsový čips je to pravé orechové..


Samozrejme že je iné ak máte v batohu kus sviečkovice a spravíte si biftek na pahrebe aby ste sa cítili ako lovec kde vám steká po brade šťava z masa.. A mne práve ta váha šťavy robila problém.. alebo inak: je iné ak beriete kilo masa v celku alebo 400g toho istého v podobe sušených plátkov mäsa.. Poďme na to:


U mäsiara je problém kúpiť pekný kus masa. Ja väčšinou ak je zdroj tak hľadám kus hovädziny kde je minimum šliach alebo tuku. Tak že buď vysoké stehno alebo ako v tomto prípade som natrafil na pekný kus falošnej sviečkovice. A keď že som toto sušenie dostal ako zákazku od môjho najstaršieho syna Filipa tak som musel brat aj ohľad na jeho rozpočet...



Tak že. Mäso sa snažíme narezať na plátky. Nedá sa to nijak konkretizovať lebo každé mäso je iné. Platí zasadá že je lepšie ak sa krája mäso po vlákne. To znamená cez vlákno. Mäso je potom menej žuvavé.





Druhotným produktom pri čistení mäsa okrem blán a šliach boli aj kúsky z ktorých nebolo možné spraviť plátky a taaak.. prišla na rad papravejšia robota a to špičkou noža naškriabať mäso na... jemnú kašu ktorá poslúžila ako základ na tatarák. Mňamka ktorej sa u nás nedá odolať..




Nechajme si teraz zájsť chuť a venujme sa hlavnej činnosti a tou je napácovanie mäsa. To je asi najhlavnejšia časť celého procesu. Ako si mäsko ochutíme také ho budeme mať. Je veľa receptov a každý má čo to do seba. U mňa je základ soľ mleté korenie 4-roch farieb sójová omáčka chilli (podľa požiadavky mladého pána..) Horčica kvapky citrónu. Celé sa to dobre premieša a odloží do misky. Odporúčam zaťažiť alebo ešte lepšie zavákuovať. Ja som len zaťažil v miske.


V tomto prípade nastal čas odložiť celu misku do chladničky a venovať tataráku. ..


Ja som vo štvrtok nakladal mäso a v sobotu už dával do sušičky. Je lepšie ak sa celá marináda odstráni buď servítkom alebo len stiahne prstami pred tým ako sa poukladá na sitá.



Mne vyšlo 5 sít. Kupoval som 1400g sviečkovice. Kúsok bol odpad a kuusok ostalo na tatarák.

Samotný proces sušenia nie je nijak obzvlášť náročný na nejaké venovanie sa tomu. Prvú hodinku odporúčam nastaviť teplotu na 65°C a po tomto čase teplotu znížiť na 40-50°C. Odporúčam to dávať sušiť na večer.


Ja mám úplne že jednoduchú sušičku a preto občas sitá prehodím. Spodne idu hore a naopak. Predsa len je dole vyššia teplota pri zdroji ako hore. Hrubšie kusy idu dole a tenšie hore -to je ďalšie moje odporúčanie. Jednoducho sa s tým chce len troška pohrať ak ste to ešte nikdy nerobili. Kvalitnejšia sušička to samozrejme rieši za vás. Keď budem veľký aj ja si takú kúpim..

Po cca 10-tich hodinách za občasného presúvania sít je dokonané..


Samotný čas sušenia sa môže líšiť podľa hrúbky mäsa. Ja končím keď je mäso ešte ohybné (tie hrubšie kusy) Vtedy viem že tie tenšie sú už vo forme čipsov. Tie potom odkladám na dalšie spracovanie. Ale o tom inokedy..


Finále. Celá hmotnosť sa scvrkla na 400g. Ak si zoberiem že v obchode sa predáva 25g za cca 2€ tak o to viacej mam z toho radosť. Mäso som kupoval za 13€. Cenový rozdiel je jednoznačný. Chuťovo sú verím že podľa požiadaviek synátora.

Ďakujem za váš čas. Nech sa vám tato neodmysliteľná pochutina vydarí aby mohla byť súčasťou vašich batohov na potulkách lesmi.






























Komentáre

Obľúbené príspevky