Zasaďte si borovicu..

Nenápadná a nenáročná, jej mohutný koreňový systém jej umožňuje rásť takmer kdekoľvek. A skrýva v sebe množstvo tajomstiev. Stačí prechádzka v borovicovom lese a telo a duch pookreje. Nie je to náhoda. Lieči už jej vôňa. Využiť ale môžete aj jej ihličie. Zbierajú sa mladé výhonky na jar. Ale pozor.. zbierať môžete len ihličie z vypílených stromov, zber zo živých stromov nie je povolený. Takže - zasaďte si vlastnú borovicu.. 



Čo a kedy zbierame? V marci a apríli ešte pred rozvinutím púčiky, ktoré sušíme v tenkej vrstve v tieni. Mladé výhonky a šištičky zbierame v máji. Počas celého roka zbierame živicu a na priamu spotrebu čerstvé ihličie. Semená v zimných mesiacoch od novembra do marca.
Čaj z borovicových výhonkov a mladých šišiek má dezinfekčné účinky, uľavuje zahlieneným prieduškám, pomáha pri kašli a nádche. Borovicové vetvičky môžete zvariť s mliekom a odvar použiť na inhaláciu. 



RECEPTY

Posilňujúci kúpeľ proti nespavosti, reume a dne

  • 1 kg mladých výhonkov
  • 3 l vody

Výhonky povaríme asi 30 minút a scedíme. Odvar pridáme do kúpeľa. Prekrvuje pokožku, pomáha pri reumatizme a dne, zmierňuje bolesti svalov, má relaxačný tonizujúci účinok, zmiernuje stres a depresie. Teplota kúpeľa nemá prekročiť 34 stupňov Celsia a trvať má najviac 20 minút. Ronaký účinok má aj pridanie 5 čajových lyžičiek borovicového liehového extraktu do kúpeľa.

Borovicový olej na priedušky

Do kvalitného oleja (napríklad mandľového alebo panenského olivového dajte čerstvé borovicové ihličie, vetvičky a mladé šišky. Nechajte lúhovať niekoľko dní a používajte na potieranie hrudníka.

Borovicový "med" na kašeľ a chrapot

Borovicové výhonky zalejeme hustejším cukrovým roztokom a ponecháme ich v ňom niekoľko týždňov. Užívame 1 čajovú lyžičku získaného extrakto ráno a večer.

Omrzliny a zastaralý reumatizmus - náplasť

K príprave náplastí používame borovicovú živicu. Kúsek živice zahrejeme a nanesieme v tenkej vrstve na kus plátna. Náplasť potom priložíme na miesto s omrzlinou, na sval či kĺb, v ktorom sa ozývajú staré reumatické bolesti.

Obklad na reumu

Asi 1/2 kg čerstvého borovicového ihličia lúhujeme 1 deň v 2 litroch vody a potom 1 hodinu varíme. V náleve namočíme obklad, ktorý prikladáme na bolestivé miesta. 
Túto zmes varíme 1 hodinu v 4 l vody, scedíme a pridáme do kúpeľa. 

Reumatizmus kĺbov - kvapky

  • 10 g mladých borovicových výhonkov
  • 100 g čistý lieh

Výhonky borovice, z ktorých ešte nespadla "čiapočka", zalejeme čistým liehom, necháme 2 dni postáť a scedíe. Užívame 15-20 kvapiek denne.

Osvieženie vzduchu proti únave a nespavosti

Niekoľko kvapiek vylúhovaného borovicového ihličia (výhonkov) v liehu nakvapkáme na radiátor alebo savý papier, ktorý necháme odparovať alebo rozprášime do vzduchu rozprašovačom.

Sirup z borovice proti kašľu  

● ¼ šálky borovicového ihličia (najlepšie borovica biela)
● ½ šálky filtrovanej vody
● ½ šálky medu  

Nalejte vodu a ihličie do hrnca a priveďte k varu, varte na miernom ohni 10 minút, alebo kým ihličie nezhnedne a voda nezíska zeleno-žltú farbu. Preceďte ihličie z vody a vodu dajte späť do hrnca. Pridajte med a priveďte opäť k varu. Varte, až kým tekutina nezíska sirupovitú konzistenciu. Nalejte do fľaštičy a nechajte vychladnúť. Užívajte 1-2 čajové lyžičky podľa potreby pri kašli, šuchom hrdle a podráždení pľúc. Uschovávajte v chladničke.

V zmesi s inými bylinkami

Reumatizmus - kúpeľ

  • 50 g kvet rumanu rímskeho
  • 50 g vňať prasličky
  • 100 g koreňa ihlice tŕnistej
  • 600 g borovicového ihličia
  • 100 g bobúľ jalovca
  • 600 g listov brezy
Zalejeme vodou, privedieme k varu a varíme cca 20-30 minút. Odstavíme, precedíme a pridáme do kúpeľa. 

Kozmetika na pehy

  • 1 diel kvetu nechtíka
  • 1 diel nastrúhaného koreňa petržlena
  • 1 diel borovicových výhonkov
Všetko naložíme do čistého liehu a dáme na 5 dní na slnko. Každý deň pretrepeme. Po 5 dňoch uložíme do dobre uzatvárateľných fľaštičiek a občas potierame miesta, kde sa pehy vyskytujú.



Proti boleniu zubov vraj pomôžu mladé výhonky borovice, uvarené v octe, keď sa s ním vyplachujú ústa. (z knihy Zelinkár od Juraja Fándlyho z roku 1793)

POZOR!!! Borovica nie je vhodná pre osoby so zápalom obličiek, pečene alebo tráviacej sústavy. Dodržiavajte odporúčané dávky.


Bachova kvetová terapia

Bach napísal v roku 1934 o účinku kvetových esencií:
"Určité divo rastúce kvetiny, kríky a stromy vyššieho rádu majú silu zvýšiť svojím vyšším chvením ľudské chvenie a otvoriť naše kanály pre posolstvo spirituálneho JA, zaplaviť osobnosť všetkými cnosťami, ktoré potrebuje, a vyplaviť tým charakterové nedostatky, ktoré sú príčinou našich bolestí. Ako krásna hudba alebo ako čokoľvek iné veľkorysé a inšpirujúce, sú aj tieto kvetiny schopné povzniesť celú osobnosť a zaviesť nás bližšie k duši. Tým nám dajú mier a oslobodia nás od bolesti. Neličia tak, že by priamo napadli chorobu, ale tak, že zaplaví telo krásnym chvením našeho Vyššieho Ja, v ktorého prítomnosti sa choroba rozpustí ako sneh na slnku. Pravé liečenie nemôže existovať bez zmeny životného stanoviska, bez duševného mieru a bez vnútorného pocitu šťastia."

Bachova terapia vychádza pri diagnóze zo zákona duše a orientuje sa výhradne podľa negatívneho duševného stavu, podľa ktorého určuje kvetovú esenciu. Ak máte pocity popísané nižšie, pomôže vám kvetová esencia z borovice:

"Žijem so svojimi chybami a prehrami. Skutočne ma posadli. Je to, ako keby som sa nikdy nepredviedol tak dobre, ako si prajem. Ostatní mi hovoria, že sa dívam príliš vysoko, že moje ideály sú nereálne. Nerozumejú tomu. Keď skutočne dosiahnem svoje ideály, nájdem sám seba. Dovtedy nemôžem inak, iba pokračovať - bez ohľadu na cenu, ktorú zaplatím strachom a pocitom viny. MUSÍM dosiahnuť dokonalosť. Život bez dokonalosti je ako umieranie bez smrti."

U ľudí s týmto nádychom je často životný pocit zafarbený vinou, a sú preto často telesne vyčerpaní a unavení. Nie sú so sebou spokojní, aj keď dosiahnu veľa. Sú prehnane sebakritickí, podceňujú sa, cítia sa menejcenní. Kladú na seba najvyššie nároky a cítia sa vinnými, ak ich nemôžu splniť. Často sa ospravedlňujú aj za veci, za ktoré nemôžu. Vo svojom vnútri sa cítia ako zbabelci. Pripadá im ťažké niečo prijať, pretože nevedomky veria, že si to nezaslúžia. Cítia sa vinní aj za to, keď si niečo doprajú. 

Tak ako borovica rastie aj na ťažko dostupných miestach, kde nenájdeme žiadny iný strom a            zároveň vytvorí životný priestor pre iné rastlinky a živočíchy v svojom okolí, tak aj osamelý a            melancholický človek nájde v jej blízkosti pocit bezpečia, uvoľnenia a novejodvahyžiť,plynúcej        z jeho vlastného vnútra. Anjel borovice mu v tom pomôže a ukáže silu a dôležitosť nášho                nekonečného cieľa. 
A ako vie borovica nažívať aj s ostatnými stromami a pekne sa s nimi dopĺňa, tak aj človeku              ukáže možnosť nájsť sa medzi ostatnými ľuďmi, pochopiť ich potreby, ciele i túžby a zároveň            posilniť svoje postavenie medzi nimi aj na základe našej individuality. 


Aromaterapia

Oleje borovicovitých rastlín posilňujú životnú energiu. Sú špecialistami na zápaly. Pretože podporujú vykašliavanie a brzdia rozmnožovanie baktérií, bývajú doporučované pri mnohých pľúcnych problémoch, chorobách horných dýchacích ciest, ale tiež pri reumatizme.
Má posiľňujúci a pritom uzemňujúci vplyv, uvoľňuje nervové napätie, zmierňuje úzkosť a oživuje myseľ, telo i ducha, napomáha koncentrácii a zvyšuje sebadôveru. 

Inhalácia pri bronchitíde:

  • 1 kvapka borovicového oleja
  • 1 kvapka tymiánu
  • 1 kvapka čajovníka
  • 1 kvapka harmančeka
  • 1 l horúcej vody


Do aromalampy na osvieženie miestnosti:

  • 4 kvapky borovice
  • 3 kvapky grapefruitu
  • 1 kvapka mäty piepornej

Ďalšie použitie borovicového olejčeka

1. ​osviežovač vzduchu  
Borovicový olej je výborný na prevoňanie domácnosti, pretože eliminuje baktérie a mikróby, ktoré kontaminujú vzduch. Je schopný zabíjať toxíny vo vzduchu, ktoré vyvolávajú nádchu, chrípku, bolesti hlavy alebo kožné reakcie, zlepšuje imunitu.​ ​Použite v difuzéri 15-30 minút alebo použite zmiešaný s vodou v rozprašovači​. 
2. univerzálny čistič 
Na čistenie nábytku, kúpeľne a podláh, kombinujte niekoľko kvapiek borovicového oleja a vody v rozprašovači, rozprášte pred utieraním.  
3. čistič na hrnce a panvice 
Na účinnejšie čistenie, skombinujte niekoľko kvapiek oleja so sódou a rozmiešajte na pastu. Použite na špongii na odolné nečistoty. 
4. čistič podlahy 
Na čistenie a prevoňanie drevenej podlahy, pridajte pol šálky bieleho octu s 10 kvapkami borovicového oleja, do vedra s vodou. 
5. čistič skla a zrkadiel 
Olejček zmiešajte s octov na odstránenie zašlej špiny, možno použiť aj na čistenie práčky a umývačky.
6. čistič a deodorant kobercov 
15-20 kvapiek olejčeka do vedra s vodou alebo do parného čističa. Netreba oplachovať, zabíja baktérie na koberci aj vo vzduchu.  
7. čistič odpadkového koša  
Dve kvapky citrónového a dve kvapky borovicového oleja na handru a vložte na spodok koša na odstránenie baktérií.  
8. Odstránenie zápachu z topánok 
Pár kvapiek borovicového a čajovníkového oleja do topánok​ ​na osvieženie a zabitie baktérií.  
9. Protizápalový účinok 
Borovicový olej účinne bojuje proti voľným radikálom a dôsledkom chronických zápalov, ktoré vedú k bolesti, môžu zapríčiňovať artritídu aj rakovinu. Užívať 1-2 kvapky do čaju alebo do horúcej vody s citrónom (používať len 100% čistý organický olej). 
10. Detox 
Na stimulovanie tráviacich orgánov, na prečistenie pečene konzumujte 1-2 kvapky borovicového oleja spolu s citrónovou šťavou a medom. Pomáha detoxikovať organizmus vylúčiť odpad a toxíny. 
11. na bolesť hlavy 
Keďže pomáha vylučovať zo vzduchu toxíny, je aj dobrým prostriedkom na bolesť hlavy, tiež pomáha redukovať stres a zlepšiť náladu, čo tiež môže byť príčinou migrény alebo bolesti hlavy kvôli PMS. Votrite niekoľko kvapiek oleja s kokosovým olej na spánky a na hruď alebo nastriekajte na oblečenie, môžete aj inhalovať, alebo dať do difuzéra na 20 minút.  
12. starostlivosť o pokožku 
Keďže bojuje s baktériami aj hubami, je olej z borovice rýchlo účinný prírodný liek na akné, tiež na psoriázu, obareniny, atletickú nohu, ekzémy, svrbenie, odstraňuje lupiny. Niektorí ľudia sú citliví na borovicový olej, treba opatrne skúsiť.  
13. prírodný životabudič 
Je použivaný aj pri mentálnej a fyzickej únave, zlepšuje myslenie a pamäť, sústredenie pri štúdiu, šoférovaní a iných situáciách, má schopnosť prečistiť myseľ.  
14. redukuje stres 
Prírodný prostriedok pri úzkosti a obavách. Do difuzéra spolu s citrónovým olejom, bergamotovým olejom kadidlovým olejom pri meditácii, čítaní. 
15. proti alergii 
Keďže efektívne zabíja huby vo vzduchu, znižuje toxíny a baktérie, ktoré spôsobujú ťažkosti pri dýchaní, alergickej nádche, slzení očí, chrípkových symptómoch, symptómoch alergie. Rozprášte doma alebo inhalujte priamo z fľaše. Ak sa cítite chorí, kombinujte borovicový olej s eukalyptovým a spolu s kokosovým olejom votrite do pokožky na hrudi, krku a v hornej časti chrbta. 

Domáca masť na vdychovanie 

Esenciálne oleje uvoľňujú dýchacie cesty a uľahčujú dýchanie.

30-60 dávok
Ingrediencie:  
● 1/4 šálky olivového oleja 
● 1/2 šálky kokosového oleja 
● 1/4 cup včelieho vosku 
● 10 kvapiek borovicového EO 
● 10 kvapiek mätového EO 
● 20 kvapiek eukalyptového EO 
Nalejte oleje do nádoby, a zohrejte vo vodnom kúpeli, aby sa rozpustili, miešajte, schlaďte a pridajte esenciálne olejčeky, nalejte do nádob na uskladnenie.


Borovica má ale aj iné použitia, niektoré sú celkom nezvyčajné.. 


  • - upletiete si košík z ihličia

http://craftingdiycenter.com/weaving-with-pine-needles/


  • - upečiete sušienky - recept čoskoro

  • - vytvoríte si nielen vianočné dekorácie
https://i.pinimg.com/736x/88/a7/83/88a783fd822e6ca1d475464af52ad8c4.jpg


  • - vyrobíte si mastičku na boľavú hlavičku - recept čoskoro

  • - namiešate si sťahujúc pleťové tonikum na mastnú pleť
Menšiu sklenenú fľaštičku naplnte do polovice borovicovým ihličím a zalejte liehom alebo bielym alkoholom (vodkou). Nechajte lúhovať cca 2 týždne na tmavom mieste, potom preceďte. Získate koncentrát, ktorý zmiešate s destilovanou vodou v pomere 1:4 (jeden diel tinktúry a štyri diely vody). Nanášajte na vyčistenú pleť ráno a večer, neoplachujte.


  • -vyrobíte si borovicový ocot ako univerzálny ekologický čistič do domácnosti:

V článku 10 tipov na použitie citrusových šupiek som písala o recepte na pomarančový ocot (výborne sa s ním čistí kúpeľňa a usadený vodný kameň). Borovicový ocot si pripravíte rovnako, octom ale zalejte borovicové ihičie a necháte odstáť 6 týždňov. Môžete experimentovať a vytvoriť si mix - 1/2 citrusových šupiek a 1/2 borovicového ihličia.. 😊


  • - urobíte si borovicový likér, či víno

1 PL borovicového ihličia, 2 rozdrvené boroviové šišky, trošku škorice, 5 mletých klinčekov, 2 rozdrvené badiány zalejeme 1/2 litrom ovocnej pálenky a necháme 2 týždne lúhovať. Občas pretrepeme. Potom precedíme a užívame 3 x denne 1 čajovú lyžičku pri strese a dlhodobom napätí.

Veľkú hrsť borovicových výhonkov zalejte 0,7 l vína, nechajte lúhovať 24 hodín a sceďte. Užívame 1 dcl denne, maximálne 7 dní. Pomáha pri zápaloch, kašli, podporuje prekrvenie, uľavuje prieduškám.


  • - vyrobte si masážny olej na kožné problémy - ekzémy, lupienku, mykózy

3 PL borovicového ihličia zalejte 3 dl panenského olivového oleja a nechajte 2 týždne macerovať. Preceďte a natierajte postihnuté miesta.


Verím, že ste dostali "chrobáka" do hlavy a ak máte dvor.. a na dvore kúsok miesta.. snáď sa vám tam borovica zmestí.. 😊









Použitá zdroje:
Jaroslava Bednářová - Herbár alebo od alchemilky po žindavu
Hana a Zdeněk Formánkovi - Bylinkový receptář
Vladislava Mlada Jirásková - Léčivá domácnost
Mechthild Scheffer - Bachova květová terapie - Teorie a praxe
Gudrun a Peter Germann - Rostliny pro aromaterapii
www.vitalia.cz
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10744345634-kouzelne-bylinky/7629-recepty/4936-pupeny-borovice-lesni-ve-vine/

Komentáre

Obľúbené príspevky