Recyklovaná habarka z vianočného stromčeka

Po Vianociach sme svedkami toho ako sa ľudia zbavujú vianočných stromčekov. Nie že to je bohapusté mrhanie ale je to aj neúcta k stromom. Preto som sa rozhodol dať druhu šancu na život resp. zreinkarnovať strom do podoby domácej pomôcky do kuchyne.


O čo ide? O nič.. len o habarku a dobrý pocit. Ty starší (skúsenejší) si isto spomenú na pomôcku ktorej sa u nás na horniakoch hovorilo habarka. Slúžila hlavne na miešanie resp. habarkovanie mlieka a produktov z neho. Je to v podstate kúsok dreva na ktorom konci je par ,,výhonkov,, Medzi dlane sa uchopí valcová časť a šúchaním dlani o seba sa habarka roztočí..




Výroba je veľmi jednoduchá. Zvládne ju každý kto sa chce trošku zabaviť a spraviť si niečo pekne.  Základ je vrchol zo stromčeka. Ide o poslednú rozvetvenú čas stromčeka. Vrchol sa odstrihne nad posledným rozkonárením a nechá sa dĺžka po ďalšie rozvetvenie.



Sami sa rozhodnete podľa rozvetvených konárikov ako bude vyzerať výsledný produkt. Ja som sa rozhodol nechať spodnejšie rozvetvenie a tie pod vrcholovým výhonkom som odstránil.

Nasleduje odstraňovanie kôry a lyka z konáriku. Ide to pekne dole ak je drevo už suchšie. Živica už tak nelepí a aj lyko ide oškriabať nožom.


 

Postupne vyhladenie dreva po noži dosiahneme tým že som to následne šmirgľoval od hrubej zrnitosti po jemnú. Hrany opracoval špičkou noža a rovnako zabrúsil. Ide to naozaj že ľahko lebo je to mäkký ihličnan.


Taak že páni majsterkovia. Ak chcete vaším gazdinkám len tak po Vianociach spraviť radosť tak skúste porozmýšľať nad niečím podobným. Isto tým vyčaríte úsmev na ich perách. A aj keď to nebudú hneď používať tak to naozaj vyzerá pekne aj ako ozdoba v kuchyni pri vareškách ci iných drevených pomocníkoch..































Komentáre

Obľúbené príspevky