Úprava dreva opalovaním...

Môj dnešný príspevok bude o istom druhu úpravy dreva. Úprava dreva ohňom. Áno ohňom. Pre mnohých to bude asi niečo nove ale zistil som že sa táto metóda bežne používala a aj naďalej používa dodnes. Ide o to aby sa ohňom na povrchu dreva vytvorila štruktúra resp. vyšla von kresba dreva. A vraj to je aj istý druh konzervácie. No to uvidím až časom. Vysúšal som to na smrekových neomietaných dosko/foršniach. Plynovým horákom som opaľoval vrchnú vrstvu dreva. Doslova aš tak že zuhoľnatela. Všimol som si že ak opaľujem okolo sukov a hrč viac tak vyjde na povrch naozaj krásna kresba dreva. Ktorá sa ukáže po kartáčovaní. Kartáčovanie je nič iné len použitie oceľového kartáča a pekne v smere vlákien drhnúť zuhoľnatelé drevo dole. Dá sa použiť aj drôtený kotúč do vŕtačky. Ten naozaj spraví hrubú robotu a potom stačí už len ručne ,,doladiť,,
Tu je výsledok a zdokumentovaný postup.



detail opáleného suku po vykartačovaní..



Princípom celého procesu je pomocou horáku (v mojom prípade PB horák) opálenie vrchnej vrstvy dosky do nejakej zuhoľnatenej podoby.




Netreba sa nejak extra báť ak sa drevo chytí horieť. Ničomu to neuškodí. Dokonca na niektorých miestach môžete horák podržať aj dlhšie. Vznikne tak niečo také ako nerovnosť čo môže vyzerať ,,staro,, a opotrebovane..


Taká najhoršia robota je asi samotne kartačovanie zuhoľnateného povrchu dreva, Pekne po vláknach ísť po dĺžke dosky. Pred vami sa bude objavovať samotná štruktúra ktorú vám drevo začne ponúkať v celej svojej kráse.


Ako som už písal vyššie použil som oceľový kartáč do vŕtačky a na malých otáčkach odstraňoval hrubé zuhoľnatenie povrchu dreva. Následne sa aj tak všetko dolaďuje ručne oceľovou kefou
.
Ďalším spôsobom ako upraviť povrch je napr.. patinovanie. V mojom prípade som to spravil nanesením tenkého filmu akrilovej farby štetcom a následne som to utrel handrou. Vznikol zaujímavý farebný povrch v štýle starej skrine..

tu je doska po okartáčovaní. Pred nanesením farby.

 
po nanesení a utrení farby starou handrou..


detail kresby dreva po patinovaní


Je naozaj veľa možnosti ako sa pohrať s týmto materiálom. Fantázii sa tu medze nekladú. Výsledok je podľa mňa veľmi pekný. Takto opálene dosky sa dajú použiť ako doplnok do domácnosti. Čí ako police alebo ako vešiaková stena.




Výsledný polotovar určený na ďalšie spracovanie. Týmto istým spôsobom sa dajú upravovať napríklad aj staré hranoly zo starých krovov. Mám v pláne zhotoviť si posteľ z takto upravených hranolov. Videl som to na jednej výstave a naozaj sa mi to zapáčilo.


 Bude vyzerať nejak takto:




 Ale to je zatiaľ hudbou budúcnosti. V každom prípade smer a cestu už mam. Stačí už len vykročiť..

Ďakujem za váš záujem a čas ktorý ste venovali prečítaniu si môjho článku.




Komentáre

  1. Ahoj pekná práca má v pláne tiež niečo podobné vyskúšať tak keď sa podarí pošlem foto

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem za zdieľanie a tým za pomoc☺️

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky